Lasse Berg
Författare, journalist, filmare f 1943 i Sundsvall
Under 1960 och -70-talet beskrev han främst Asien för oss genom böcker och dokumentärfilmer. Under 80-talet flyttades fokus till Afrika där han under många år bodde.
Med sina flerfaldigt prisbelönta böcker Gryning över Kalahari – Hur människan blev människa och Augustnominerade Skymningssång i Kalahari – Hur människan bytte tillvaro fick han en stor och intresserad läsekrets. Med engagerade texter tog han in evolutionen i debatten igen. Är hedersdoktor vid Lunds universitet och har vid tre tillfällen varit en mycket uppskattad sommarvärd i P1.
”Nyckeln ligger i den väldiga hjärnan.”
Foto deep sea productions
Stina Dabrowski
Journalist, författare f 1950 i Örebro
Hon började sin bana på Dagens Eko men blev snart erbjuden jobb som programledare på Nöjesmaskinen. Blev SVT trogen i många år och hennes intervjustil blev banbrytande. Hon har träffat de allra största, fått dem att öppna sina hjärtan och inte minst – fått dem att hoppa. 2006 kom Stinas möten. Den följdes upp av Stina om Stina och konsten att intervjua förra året. Är nybliven ordförande i Publicistklubben. Bland utmärkelser kan nämnas hederspriset på Kristallengalan och Stora journalistpriset. Hon är och förblir Sveriges intervjudrottning nr 1.
”Det går att läsa mitt liv i mina intervjuer.”
Foto Carl-Johan-Söder SVT
Stefan Einhorn
Författare f 1955 i Stockholm
Är professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Radiumhemmet. 1998 kom religionsfilosofiska En dold Gud. 2003 gjorde han skönlitterär debut med Den sjunde dagen och efterföljaren Konsten att vara snäll toppade listorna och översattes till 17 språk. Medmänniskor och Vägar till visdom har även de ökat vårt intresse för etiska livsfrågor och i senaste boken Änglarnas svar belyser han den kluvna människan – om ondska och godhet. Är populär föreläsare inom bl.a etik och ledarskap. Välsedd gäst i radio och TV. Har varit sommarvärd i P1.
”De döda vilar och jag ska berätta allt för dig.”
Foto Thron-Ullberg
Morgan Larsson
Författare, journalist, programledare f 1970 i Trollhättan
Med bästa vännen, kollegan och På spåret – kamraten Christer bildar han den dynamiska duon i P3-programmet Christer. Med finurliga funderingar om vår samtid och våra relationer har de nått stora lyssnarskaror i alla åldrar. 2010 debuterade han som romanförfattare med boken Radhusdisco. En mycket kärleksfull, varm och hejdlöst rolig bok om uppväxten i Trollhättan på 1980-talet där Saab, snygga tjejer, nära relationer och ungdomlig osäkerhet hela tiden står i centrum. Det är en härlig barndomsskildring som 2011 fick Trollhättans stads kulturpris.
”Alla vägar bär till… Saab.”
Foto Nicholas Larsson-Kopp
Ulf Lindström
Författare f 1960 i Borås
Debuterade i antologin Novella-83 och utkom med novellsamlingen Soldimma 1985. Därefter har han skrivit flera dramatiska verk och kritiska essäer. Det var med En god man det stora genombrottet kom. För den tilldelades han Tidningen Vi:s litteraturpris för att ”Med mästerlig stilistisk precision, utmanande etiska frågeställningar och överraskande humor ställer den svenske samtidsmannen inför rätta i ett mörkt och skoningslöst småstadsdrama om makt och våld som utövas långt utanför kriminalgenrens gängse gränser”
”Jag blir så glad när någon tycker om det jag skriver att jag vill ta hem dem och bjuda dem på whisky.”
Foto Kristin Lidell
Birgitta Lindqvist
Författare, lärare f 1945 i Örebro
Med diktsamlingen Odelbarhet klev hon in på den litterära scenen 1986. Hon har gett ut flera ungdomsböcker men hennes specialitet har blivit de korta prosaberättelserna. 1990 kom Eldfast skål som följdes av Kinesisk ask, Genom porten och Ur hästens mun. Hennes kloka texter ger läsaren lust att resa, skriva och tänka. I flera år bodde hon i Kina, vilket märks i första romanen Där ingen kan nås, om kulturevolutionen. Den följdes förra året av uppmärksammade Grymhet. Boken ger en unik inblick i kinesiska kvinnors liv nu och då.
”Det är bara i kärlekens stund som döden inte finns.”
Foto Nikolai Jakobsen
Herman Lindqvist
Författare, journalist f 1943 i Stockholm
Blott sju år har han bott i Sverige men ingen kan som han skildra vår historia. Med den omfattande serien Historien om Sverige har han på ett ovärderligt sätt skrivit oss vårt ursprung. Skönlitterärt debuterade han 1980 med Strax före deadline. Under 80-talet skrev han en mängd reportageböcker, roande kåserier och biografier. Under 2000-talet kom äventyrsromanerna Krokodilen och Rubinen. De senaste åren har gedigna biografier om bl. a Madame de Pompadour, Axel von Fersen, Jean Baptiste Bernadotte och senast Ludvig XIV lämnat hans penna.
”Dig har jag väntat på hela mitt liv. Kom, så går vi.”
Foto Johanna Jansson
Britt-Marie Mattsson
Författare, journalist f 1948 i Göteborg
Är en av våra tyngsta politiska reportrar. Hennes skarpa intellekt och vassa analyser har satt speciellt USA:s politiska liv på vår karta. Anställdes 1968 på GP och var under flera år dess utrikeschef. När första romanen Bländad av makten kom 2003 märktes hennes mångåriga erfarenhet både från medievärlden och utrikespolitiken. Uppföljarna Snöleoparden och Maktens kulisser blev stora framgångar. Förra året kom Vi tolererar inga förlorare: klanen Kennedy. Har fått Stora journalistpriset. Är förstereporter på Göteborgs-Posten.
”Hennes fotspår på trappan hade redan yrt igen när hon gick mot bilen.”
Foto Peter Knutson
Kristina Ohlsson
Författare f 1979 i Kristianstad
Debuterade 2009 med Askungar. Mottagandet blev enormt och både läsare och recensenter var överens. ”Det är spännande, nervkittlande och stundtals vidrig. Det är onekligen en stark debut och en bra deckare”. Huvudpersonen Fredrika Bergman är civilanställd akademiker som kämpar med jobb, liv och relationer. Uppföljarna Tusenskönor, Änglavakter och Paradisoffer har stadigt ökat läsarskaran. Är utbildad statsvetare och har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker men det är inget hon har tid med nu. Sedan januari i år är hon författare på heltid
”En dag ska jag bli CIA-agent och författare.”
Foto Anna-Lena Ahlström
Hassan Loo Sattarvandi
Författare f 1975 i Teheran
Utbildade sig till fritidspedagog och studerade litteraturvetenskap och förlagskunskap innan debuten kom 2008. Romanen Still blev mycket uppmärksammad och beskrevs som en autentisk skildring av utanförskap och klasskillnader i Stockholmsförorten Hagalund. Boken belönades med Katapultpriset för 2008 års bästa debut och nominerades till ett flertal priser. I Belägring är han åter tillbaka i Hagalund men nu i ett tidigare tidsperspektiv. Boken hyllades av både kritiker och läsare och nominerades till flera priser bl a Sveriges Radios Romanpris.
”Vi svävade bort dit där inget stod still.”
Foto Cato Lein
Ninni Schulman
Författare, journalist f 1972 i Lesjöfors
När hon debuterade för två år sedan med spänningsromanen Flickan med snö i håret fick både läsare och kritiker en ny favorit. Boken utspelar sig i värmländska Hagfors och i centrum står journalisten Magdalena Hansson. Fick Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium 2011. Pojken som slutade gråta kom tidigare i år. Böckerna beskrivs med en blandning av vardagsrealism, spänning, trovärdiga personporträtt och bär samtidigt stråk av vemod och melankoli. Vilken tur för oss läsare att hon infriade löftet till sig själv- att skriva en bok.
”Jag skulle nog ha svårt för att skriva en romantisk komedi.”
Foto Anna-Lena Ahlström
Johan Tell
Författare, journalist, föreläsare f 1959 i Helsingborg
Debuterade 1989 med boken Den lömska kon och har efter det gett ut ett 20-tal titlar. Under 18 år var han reporter, kåsör och redaktör på Resemagasinet Vagabond. Med ett nyfiket öga mot världen har han skildrat människors liv – ofta med mycket humor. Läs bara All inclusive! Ett allt större miljöintresse har resulterat i bl. a 100 sätt att rädda världen och Träd kan rädda världen. Senaste boken heter Trista sevärdheter, en mycket roande fotobok om 121 platser – alla ovärda en omväg. Har fått Svenska Publischingprisets verbala pris 2009.
”Därmed inte sagt att det är trist, för det är det inte.”
Foto förlaget Max Ström
Helene Tursten
Författare f 1954 i Göteborg
Hon började sin yrkeskarriär som sjuksköterska och tandläkare men övergick sedan till skrivandet på heltid. 2003 kom novellsamlingen Kvinnan i hissen och andra mystiska historier, men det är med kriminalinspektör Irene Huss hon har lagt Sverige, Europa och USA för sina skrivande händer. Efter debuten Den krossade tanghästen 1998 har ytterligare nio deckare kommit ut, den senaste med titeln I skydd av skuggorna. Hennes förmåga att spegla vår tids mörka sidor är pricksäker och genialisk. Böckerna har filmats med Angela Kovács som Irene Huss.
”Jag tar bara deras själar.”
Foto Peter Knutson
Ungas Bokdagar:
Henrika Andersson
Författare, skådespelerska f 1965 i Ekenäs, Finland
Debuterade 2005 med barnboken Nagu-Nalles egen bok, en fantasifull kapitelbok för barn. Året därpå kom Emma Gloria och de levande Varslarna, en psykologisk ungdomsbok med inslag av fantasy. Den nominerades 2006 till priset Finlandia Junior. Boken berättar om en ung tjejs känsla av övergivenhet, den fantasivärld som växer fram inom henne och det absurda vuxenlivet – allt skrivet med stor värme, humor och skarpsynthet. Uppföljarna riktar sig till äldre läsare – andra boken till tonåringar och i den tredje är hon redan 18 och flyttar hemifrån.
”Lär dig språk som inte finns.”
Foto Lena Malm
Peter Bergting
Illustratör, författare f 1970 i Åmål
Han är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade illustratörer inom främst fantasygenren. Förutom omslag till barn – och ungdomsböcker har han gjort tre serieromaner med internationellt kända författarna Alex Irvine, Joe R Lansdale och Richard Morgan, ett samarbete som öppnat för USA-marknaden. Förra året kom första egna boken Legenden om Morwhayle – Häxmästaren. Under våren kom uppföljaren Demonprinsessan. När han fick frågan att göra omslaget till pocketutgåvan av Ronja Rövardotter tvekade han inte. Peter och Ronja hör hemma i Dalsland.
”Är man 42 år och sitter och ritar monster för brödfödan så har man knappast rätt att klaga”
Foto Caroline Andersson
Robin Paulsson
Programledare, komiker, manusförfattare f 1983 i Åkarp
Sedan 2006 har Robin regerat med sin egen talkshow Robins i SVT. Påläst, kvick och hejdlöst rolig varvar han kändisintervjuer, sketcher och dråpliga infall. Debuten i publika sammanhang skedde redan 2001 då han startade sin karriär som ståuppkomiker. Han har fått utmärkelsen Roligast i Skåne, blivit vald till Årets nykomling inom stand-upvärlden och nominerats till TV-priset Kristallen. Har medverkat i en rad underhållningsprogram både i radio och tv. Som manusförfattare kan han lägga Kvarteret Skatan, Extra allt och Time out till sitt CV.
”Sen jag såg filmen Fucking Åmål har jag alltid velat besöka staden.”
Foto Andreas Hillergren
Barnens Bokdagar:
Malin Eriksson
Författare f 1979 i Tydje, Åmål
Debuterade 2008 med boken Joanna får en egen häst. Hennes egen uppväxt utanför Åmål som hängiven hästtjej inspirerade till skrivande inom hästgenren. Uppföljaren kom 2010 med Vågar Joanna hoppa? Med Mia saknad tar hon upp viktiga ämnen, drogproblem, misshandel, vänskap, sorg och naturligtvis hästar. En stark bok som skapar underlag till diskussioner bland unga. I dagarna kommer hennes nya ”hästfantasy” Pegasa – hästen från Trapalanda. Hon håller skrivarverkstäder och skriver artiklar, noveller och seriemanus för tidningen Min häst.
”Hästvärlden är ett eget universum, och där finns allt som finns i den övriga världen.”
Martin Widmark
Författare, lärare f 1961 i Linköping
Ständig vinnare i Bokjuryn där barnen själva får rösta på sina favoriter. Med kapitelböckerna om LasseMaja och deras detektivbyrå ligger han i topp även på bibliotekens listor över mest utlånade författare. Debuten 2000 med Att fånga en tiger öppnade för hans makalösa karriär. Lättläst men inte lättlöst och hela tiden med barnet i fokus har blivit hans signum. LasseMaja -böckerna är översatta till ca 25 språk och har även filmats, bl.a för tv:s julkalender. Nya serien Lilla Extra är under arbete och handlar om fyra ungar som driver en tidning.
”Lyckligt det barn som får gå i En Läsande Klass”
Foto Andreas Apell
Abellis magiska teater
Bissa Abelli och Anders Olsson bildade Abellis magiska teater 1979. Med sina olika dockteateruppsättningar har de gästat svenska scener från norr till söder, deltagit i festivaler i Europa, USA, Indonesien, Kina och Japan.
Till Åmål kommer de gärna tillbaka med sin rullande salong. Med stor inlevelse och rik kunskap om både svenska och utländska folksagor, folkmusik och medeltida gyckelspel underhåller de små och stora med sina föreställningar i sin magiskt inredda teaterbuss.
Dockpelare: Fatima och Anders Olsson, dockmakare: Thomas Lundqvist
Presentationstexter Annika Andersson