Novellen är en märkvärdig litterär form. En roman kan bli hur lång som helst. Och hur kort som helst, om man ser Ernest Hemingways berömda sexordning ”For sale: Baby shoes, never worn” som en roman.
Annars är gränslandet mellan novell och roman vad de lärde tvistar om. I Ingrid Elams och Jerker Virdborgs antologi Svenska noveller från Almquist till Stoor, som Elam presenterade på våra Nordiska Novelldagar 2019 konstaterar de att novellen som litterärt begrepp förkommer första gången i Sverige 1810 och att det som då benämndes novell var lång som en kortroman. I Sverige blev dock Hjalmar Söderberg, enligt Elam och Virdborg, den som med Historietter ”under inflytande av till exempel Guy de Maupassant, gav den svenska novellen en hanterlig och igenkännbar form, ibland med en överraskande vändning i slutet”.
Man brukar säga att novellen helst ska ha ett begränsat persongalleri och en handling begränsad i tid och rum. Men eftersom novellen är en märkvärdig litterär form låter den sig inte begränsas så. Också Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar är ett exempel på litterär gränslöshet. Många nordiska författare har här mött en svensk publik för första gången, på Sveriges äldsta och största novell- festival, nu den trettonde upplagan.
I år har vi på grund av pandemin fått förlägga festivalen, som brukar äga rum i mars, till november. Men vi bjuder som vanligt på den noblaste nordiska novellkonsten. I år inleds festivalen med en direktsänd inledning i samarbete med Sveriges Radios Radionovellredaktion och när det ordinarie programmet är slut visar vi och Åmåls Konstförening, Konstbild 82, Finlands Oscarsbidrag – Tove. Den bygger på en av Nordens främsta författares och konstnärers, Tove Janssons, liv.
På Nordiska Novelldagarna möter du skådespelaren Alma Pöysti, som gestaltar denna nordiska novellistikon i filmen och som läser klassiska Tove Jansson-noveller och samtalar med Yukiko Duke om detta gestaltande. Oförglömliga dagar och kvällar väntar.
Varmt välkommen till Sagabiografen 26-27 november och Nordiska Novelldagarna!
Förkväll tillsammans med Sveriges Radio.
Välkommen Victor Estby Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening inleder
Invigning Sara Vogel-Rödin Åmåls kulturchef
Sveriges Radios Radionovellen sänder direkt Lina Wolff och Joseph Knevel (scensamtal)
Avslutning av Victor Estby (Preliminär tid)
Fullspäckad nordisk novelldag med avslutande bio.
Välkommen Victor Estby Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening inleder.
Presentatör Yukiko Duke tar över dagen
Tone Schunnesson
Lina Wolff – Alma Pöysti – Joseph Knevel – Victor Estby (scensamtal)
Paus
Åke Smedberg – Yukiko Duke (scensamtal)
Ida Hegazi Høyer (NO)
Sigurbjörg Þrastardóttir (IS) - John Swedenmark (scensamtal)
Lunchpaus
Gunnar Källström
Marie Aubert (NO) – Yukiko Duke (scensamtal)
Paus
Alma Pöysti (FI) läser Tove Jansson-noveller och samtalar med Yukiko Duke om filmen ”Tove” (läsning och scensamtal)
Victor Estby avslutar
Filmen ”Tove” visas, i samarbete med Konstbild 82, Åmåls konstförening