Karin Smirnoff har på bara några år blivit en av Sveriges mest lästa författare. Hon jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och 2020 avslutades trilogin med Sen for jag hem. Sviten om jana kippo har sålts till ett tiotal länder och i mer än 500 000 exemplar. I slutet av förra året blev det klart att hon tar över stafettpinnen efter David Lagercrantz och skriver de uppföljande tre böckerna i Stieg Larssons Millennium-serie.
På sommarens Bokdagar i Dalsland 2019 framträdde hon, som en av favoriterna i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan.
Vid författarkvällen i Bengtsfors berättar hon om och läser ur sin senaste roman, Sockerormen.
Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla.
Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.
Om den skrev Upsala Nya Tidning: ”En bladvändare av rang, där handlingen drivs av den underliggande svarta humorn, det språkliga absoluta gehöret och det återhållna, och just därför så starka, tonfallet.”
Foto av Johan Gunseus