Bokdagar i Dalsland äger rum i tre dagar, från torsdag 14 augusti till lördag 16 augusti 2025, med invigning med fri entré på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi i Åmål på torsdagskvällen och avslutning i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål på lördagskvällen. Barnens Bokdagar, som pågår under fredagen och lördagen, har som vanligt fri entré. Till fredagens och lördagens program i Gamla kyrkan, på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och på Åmåls hembygdsmuseum gäller endags- och tvådagarsbiljetter.
Utdelningen av Dalslands Sparbanks Litteraturpris och skrivarstipendiet för unga sker som vanligt på fredagsmorgonen i Gamla kyrkan i Åmål. I år sker även invigningen i samband med prisutdelningarna på fredagsmorgonen i Åmål. 2025 koncentrerar vi även festivalen till festivalområdet i och kring Gamla kyrkan i Åmåls gästhamn från torsdag kväll till lördag kväll.
Mer information om kommande års festival kommer löpande. Vi släpper nya författarnamn succesivt. Se senaste nytt
Mikael Wiehe, född 1946, har en gedigen musikkarriär bakom sig både som soloartist och som medlem i Hoola Bandoola Band. I boken Aldrig bli som ni , som kom 2010), som innehåller över 200 sånger, skrev han en biografi över en hel generation, den som växte upp med känslan av att världen gick att förbättra. Den kampen har han inte givit upp. Sommaren 2025 är han aktuell med Mikael Wiehes amerikanska sångbok. Här återfinns alla hans klassiska tolkningar av de allra största amerikanska artisterna som Bob Dylan, Joni Mitchell, Leonard Cohen, Tom Waits, Carlos Gardel och många till. Alla de här sångerna samlas nu i en vacker och illustrerad utgåva med förord av Mikael Wiehe där han förklarar sin kärlek till dessa artister vars låtar han valt ut. Boken avslutas med en intervju med Mikael Wiehe gjord av författaren och kulturjournalisten Mikael Timm. De diskuterar översättandets problem och glädjestunder samt modet att översätta musikhistoriska monument.
Smarta, modiga och oemotståndliga. En grupp kvinnor i Stockholm bestämmer sig för att utmana mansväldet. De rör sig mellan hetsiga tidningsredaktioner, kungamiddagar och krigszoner. Det blir början på deras banbrytande stordåd och svindlande resa genom svenskt 1900-tal. Men det handlar lika mycket om livslånga vänskapsband. Om att bära varandras hjärtan genom sjukdomar, otrohet, förbjuden kärlek och missbruk. Det här är historien om Ligan – Klarakvarterens blodsystrar.
Efter den Augustprisbelönade ”Ett jävla solsken” är Fatima Bremmer tillbaka med en gripande kollektivbiografi om ett radikalt kompisgäng som banade väg för en genomgripande förändring av samhället, vilken hon besöker Bokdagarna med. Boken, som kommer i april, är hennes första efter ”Ett jävla solsken”, som har sålt i över 200 000 exemplar och som hon gästade Bokdagarna med 2019.
Mångsidiga och flitiga författaren och journalisten Anders Rydell har gett ut böcker om såväl Pirate Bay som om pumpor och om stölder och förstörelse av kulturarv. 2013 utkom han med boken Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter som 2014 nominerades till Augustpriset i kategorin Årets fackbok, följd 2015 av Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken. 2018 förbjöds boken i Ukraina på grund av en skildring av pogromer riktade mot judar i Ukraina efter ryska revolutionen.
2022 gav han tillsammans med Alva Herdevall ut boken Modern självhushållning som samma år utnämndes till Årets bästa måltidslitteratur alla kategorier av Svenska Måltidsakademien. 2023 gav han tillsammans med journalisten Jesper Huor ut boken Förgör de falska gudarna. Palmyra och kriget mot kulturarvet. Han har varit kulturchef för Hallpressen i Jönköping, är kritiker för Svenska Dagbladet och redaktör för tidskriften Författaren. Nu är han aktuell med kritikerrosade Stulen musik: nazisternas plundringar och musik som motstånd, som han gästar Bokdagarna med vid sitt första besök på våra evenemang.
Debut på Bokdagarscenen gör även Hanna Olvenmark. Hon har sommarhus i Dalsland, är dietist och hängiven snåljåp. Sedan 2015 driver hon bloggen och instagramkontot Portionen under tian med närmare en kvarts miljon följare och tusentals besökare varje dag.
I december 2018 släppte hon succékokboken Portionen under tian: Bra mat för dig, din plånbok och planeten som sålts i över 80 000 exemplar och som sedan följdes upp av Portionen under tian: 300-kronorsveckorna året efter.
Våren 2021 kom Portionen under tian: Äta ute, hösten 2024 är hon aktuell med Portionen under tian – Mellanmålen och i maj 2025 kommer Stora kokboken med billig mat – en samlingsbok av hennes tidigare kokböcker, toppad med nya texter och recept.
Psykolog och Augustprisad författare, som skrivit en rad uppmärksammade böcker barn, unga och vuxna, varav två även filamtiserats. Tillsammans med Mats Strandberg gav hon här om året ut ”Monster i terapi”, där de blandade skönlitterärt berättande med att placera klassiska litterära monster som Doktor Jekyll och hans mörka sida, Mister Hyde, Frankensteins monster och Dorian Gray på terapisoffan. Ett liknande grepp använder hon i nya romanen, ”Hämndprojektet”, där sexuella övergrepp i skönlitterär form blandas med psykologiska faktaresonemang om hämnd. I sommar gör hon med boken Bokdagardebut och möter synnerligen Bokdagarbekanta författaren Kenneth Hermele och hans aktuella Den vilda rättvisan: Judisk hämnd efter Förintelsen.
Synnerligen Bokdagarbekant författare, som senaste åren framträtt med böcker om Hanna Arendt, Golda Meir och judiskt motstånd på såväl judiska salongkvällar som Bokdagar i Dalsland. Hans nyutkomna ”Den vilda rättvisan – judisk hämnd efter Förintelsen”, som efter Hamas blodiga terrorattack på israeler den 7 oktober 2024 och Israels skoningslösa svar förstås är skrämmande aktuell och har mötts med idel hyllningsrecensioner.
Journalist, författare och historiker. Hon slog igenom som författare med den självbiografiska Mig äger ingen, som blev en stor publikframgång och nominerades till Augustpriset 2007. Hon har även bland annat skrivit Populistiska manifestet (2019), tillsammans med Göran Greider, och den uppmärksammade dagboken Året med 13 månader (2020). Mellan 2009 och 2019 var Åsa Linderborg kulturchef på Aftonbladet. Idag är hon senior reporter på samma tidning.
Hon har tidigare medverkat vid en av Bokdagar i Dalslands författarkvällar 2008 och nu gör hon alltså sitt första framträdande på Bokdagar i Dalsland-festivalen. Det gör hon med kommande boken Tjabo, en skildring av Carl XVI Gustafs liv, såsom det framställts i analyser, nyheter, skvaller och allsköns offentlighet.
Vi får följa honom från det att han var den efterlängtade lintotten som skulle rädda ätten Bernadotte kvar på tronen men också revanschera föräldrarnas skamfilade rykte efter andra världskriget, över till den känsliga skolpojken, som växer upp till playboyprinsen som påstås vara bakom flötet och inte riktigt lämplig för ämbetet, och det under en tid då socialdemokraterna överväger att avskaffa monarkin. Han blir kung vid 27 års ålder och raskt trebarnsfar, samtidigt som Sverige ändrar skepnad i grunden.
Tjabo är en berättelse om kungen sedd genom medierna och medborgarna. Den utmanar den hängivna rojalisten och den inbitna republikanen, och den överraskar den som tror sig vara helt ointresserad av kungen som person och kronan som statsskick.
Har du frågor eller funderingar kring evenemangets tillgänglighet? Läs på vår sida om tillgänglighet
Vill du medverka som utställare på Bokdagar i Dalsland 2025? Så trevligt! Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller. Läs mer och boka ditt bord!
Visit Dalsland erbjuder en bokningstjänst, där du hittar en uppsjö av härliga boenden som du kan kombinera ditt besök på Bokdagar med. Visa boenden i Dalsland
Visit Åmål erbjuder även en samlingssida med boenden. Där hittar du utmärkta tips på olika former av boenden, för dig som planerar att besöka Bokdagar i Dalsland under flera dagar. Visa boende i Dalsland under Bokdagarna
Vi arrangerar sedan 2001 en av landets äldsta och största litteraturfestivaler, Bokdagar i Dalsland, Året-runt-verksamheten Bokdagar i Dalslands grund och kronjuvel. Den äger rum sista helgen i juli och är sedan 2021 hela fem dagar lång, med evenemang i Åmål, Bengtsfors och Mellerud. Det var med Bokdagar i Dalsland-festivalen år 2001 Bokdagar i Dalsland startade verksamheten i Håverud.
Sedan 2010 är Bokdagarnas centrum sista fredagen och lördagen i juli i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Sedan 2021 arrangeras den litterära festivalen – Västsveriges äldsta och största – under fem dagar runt om i Dalsland. Under Bokdagarna arrangeras samtidigt Barnens Bokdagar. Bokdagar i Dalsland lockar normalt 4000 besökare.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt från oss på Bokdagar i Dalsland genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Genom att du skickar in en anmälan till nyhetsbrevet samtycker du till att vi får behandla dina personuppgifter för att skicka nyhetsbrev till dig. Du kan närsomhelst avsluta genom att klicka på länken i utskicken. Vi skickar mail ett par gånger per år.