Nu går det att säkra sina biljetter till Bokdagar i Dalslands program, till Pilgrimspopen på onsdagen i Upperud, till fredagen och lördagen i Åmål, till lördagens författarfrukost med Marie Lundström och boktravarfikat med Gunnar Wetterberg på Åmålstravet på söndagsförmiddagen. Till Pilgrimspopen, Tollebols kvarn, författarfrukosten och boktravarfikat köper man som vanligt separata biljetter, till fredagens och lördagens program köper man från och med i år enbart två- eller endagspass – inga enskilda programpunktsbiljetter. Fredagens och lördagens program kommer att äga rum i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Två nya Bokdagarscener under fredagen och lördagen tillkommer dessutom på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och i Åmåls hembygdsmuseum. Programmen där – inklusive förmiddagsprogrammet på fredagen med Tidningen Skriva – kommer också att ingå i fredagens och lördagens Bokdagarpass. Onsdagens invigningsförmiddag på Baldersnäs herrgård, liksom första timmen i Gamla kyrkan i Åmål på fredagen och Barnens Bokdagar har fri entré.
Inkluderade i de nya Bokdagarpassen är allt utom invigningen på onsdagsförmiddagen, onsdagkvällens litterära Pilgrimspop i Upperud, torsdagens eftermiddagsevenemang på Tollebols kvarn, lördagens författarfrukost på Åmåls stadshotell och söndagsförmiddagens avslutningsprogram. Till de senare evenemangsdelarna köper man separata biljetter. I samband med det nya biljettsystemet har vi även sänkt priserna, så att fler litteraturintresserade ska kunna ta del av våra sommar-Bokdagar i Dalsland.
För fredagens och lördagens program i Gamla kyrkan, på Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors och Åmåls hembygdsmuseum:
Karin Smirnoff, Elisabeth Åsbrink, Jimmy Alm, Peter Mohlin & Peter Nyström, Ingrid Elam, Marcus Haraldsson, Joseph Knevel, Einar Kárason (IS), John Swedenmark, Patrik Lundberg, Johan Svedjedal, Paulina Helgeson, Kenneth Hermele, Anna Grinzweig Jacobsson, Lisa Bjurwald, Liza Alexandrova-Zorina, Elinor Torp, Vera Efron, Kerstin Bergman, Frida Gråsjö, Gunilla Lundgren, Yukiko Duke, Emilia Söelund, Eva Petrén, Frida Naemi Persson, Ulla Olsson, Not Quites Sloydtrukk, ”Knutar och Spökeri med Alfons Åberg” med Comedy Art Theatre. Presentatörer Gamla kyrkan och Åmåls stadshotell: Björn Skoog och Emilia Söelund
För att läsa mer om programmet i sin helhet, se nedan.
För första gången invigs Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival i Bengtsfors kommun, på Baldersnäs herrgård. Det blir på förmiddagen onsdagen den 26 juli. Årets invigningstalare är Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Göteborg Unesco Litteraturstad. Därefter följer en programpunkt med konstnären Karin Broos, författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Jila Mossaed och samtalsledaren Yukiko Duke. De kommer att samtala om Broos konstnärskap, som presenteras i den största utställningen med hennes någonsin på Liljevalchs konsthall i Stockholm och den nyutkomna boken Ögonblick av liv, som är den första stora boken med och om hennes verk. Förmiddagen den 26 juli på Baldersnäs har fri entré.
Medverkande:
Invigning
Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, inleder.
Joakim Albrektson, ansvarig Göteborg Unesco Litteraturstad, inviger årets Bokdagar.
Karin Broos och Jila Mossaed i scensamtal med Yukiko Duke.
På onsdagseftermiddagen 26 juli till tidig kväll återskapar Bokdagar i Dalsland och Kulturrepubliken Dalsland samarbetet från senaste två årens slutsålda musiklitterära Pilgrimspop i Upperudsskogarna. Vi bjuder återigen på en oförglömlig poetisk och musikalisk vandring på pilgrimsleden som utgår från Upperudsslussen. Återkommer till Bokdagar i Dalsland gör Augustvinnaren Marit Kapla, aktuell med sin andra bok efter succédebuten ”Osebol”, ”Kärlek på svenska”. Sällskap på pilgrimsleden får hon av värmländska scenpoesifenomenet Ismael Ataria och Så mycket bättre-aktuella Marit Bergman med band.
Medverkande:
Marit Kapla, Ismael Ataria, Marit Bergman med band
Samling för dig som ska delta. Vandringen sker längs Pilgrimsleden som utgår från Upperudsslussen.
Pilgrimspop med Marit Kapla, Ismael Ataria, Marit Bergman + Band i Upperud.
Bokdagar i Dalslands torsdagseftermiddag 27 juli bjuder, liksom tidigare år, på ett späckat litterärt program intill det vackra vattenfallet vid Tollebols kvarn, strax utanför Åmål. Det blir litterära samtal, hyllade poesiläsningar, två ledamöter av Svenska Akademien, föreläsning om Sveriges första deckarförfattare och ett spanskt-värmländskt bokskläpp. Och självklart ingår även i år Matografiskas och Tollebols kvarncafés högklassiga och i hela Norden berömda fika i inträdespriset.
Medverkande på Tollebols kvarn:
Johan Jönson, Sara Abdollahi, Ellen Mattson, Dick Claésson, Jila Mossaed, Yukiko Duke, Bengt Berg samt presentatör: Malin Öhman
Inledning: Victor Estby, Ellionor Moberg
Presentatör: Malin Öhman tar över eftermiddagen
Johan Jönson samtalar med Sara Abdollahi om sin hyllade, aktuella diktsamling ”Nollamorfa” och läser ur den.
Ellen Mattson samtalar med Dick Claésson om Emilie Flygare-Carlén.
Fikapaus
Jila Mossaed läser ur sin senaste diktsamling ”Orden är försenade” och ur antologin ”Dikter för Ukraina” och samtalar med Yukiko Duke.
Bengt Berg släpper sin nya spansk-svenska diktsamling ”Oigo el aire (Jag hör luften)”
Avslutning: Victor Estby
Fredag 28 juli kl 10-17, Bokdagar i Dalsland i Gamla kyrkan i Åmål
Tre scener med ett ljuvligt program att ta del av:
Björn Skoog och Emilia Söelund inleder och presenterar fredagens och lördagens programpunkter och tar över dagarnas program i Gamla kyrkan.
Utdelning av Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Vinnaren Kajsa Lindqvist läser vinnartexten.
Utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Pristagarna Peter Mohlin & Peter Nyström berättar om hur det är att motta priset.
Släpp av Dalslands Litteraturförenings nya romska Nya Röster-antologi ”Nya Röster – Romska Röster” med kursdeltagarna Nadja Eriksson Sjöberg, Susanna Hedman och Valeria Redjepagic, kursledaren Tove Berggren, projektledaren Victor Estby, författaren och nestorn bland romska skrivfrämjare Gunilla Lundgren.
Programpunkten har fri entré.
Ingrid Elam om sin bok Romanens segertåg
Marcus Haraldsson i scensamtal med Joseph Knevel om Haraldssons bok Barnen som ville rädda världen. Programpunkten har fri entré.
Lunchpaus
Elisabeth Åsbrink i scensamtal med Ingrid Elam om Åsbrinks bok Mitt stora vackra hat: En biografi över Victoria Benedictsson.
Bröllopspogromen och judiskt motstånd under Förintelsen - Anna Grinzweig Jacobsson och Kenneth Hermele om sina aktuella böcker ”Bröllopspogromen” och ”Inte som lamm till slakt” i scensamtal med Yukiko Duke. Programpunkten har fri entré.
Einar Kárason (IS), som släpper sin nya roman, Öppet hav, på svenska, i scensamtal med bokens översättare, John Swedenmark.
Dalslands deckarkungar Peter Mohlin & Peter Nyström i scensamtal med Yukiko Duke om sin nya spänningsroman ”Den tysta fågeln”.
Tidningen Skrivas nya programförmiddag - SkrivaSpåret - på Bokdagar i Dalsland under tre späckade timmar på Skafferiscenen i Åmål. SkrivaSpåret ingår i Bokdagar i Dalsland tvådagarsbiljett för fredagen och lördagen och i heldagsbiljetten för fredagen och programmet ser ut så här:
10.00. Välkommen!
10.05. Kom igång med din bok! Skrivas chefredaktör Tobias Regnell ger steg för steg-tipsen som tar dig från en vag idé om att »skriva något« till en påbörjad bok – och en plan för hur den påbörjade boken ska bli färdig.
10.30. Skriv ett liv. Författaren och journalisten Patrik Lundberg visar hur han skapade Fjärilsvägen, från idé till genomförande. Om dramaturgi och om att litterärt gestalta sin egen mamma. Och om konsten att göra det personliga till något allmängiltigt.
11.15. Att skriva om verkligheten. Elisabeth Åsbrinks hyllade böcker kombinerar gedigen faktakunskap med djupt personliga erfarenheter. Här berättar hon om sin arbetsmetod, från research till färdiga böcker som Och i Wienerwald står träden kvar, Smärtpunkten och Mitt stora vackra hat, en biografi över Victoria Benedictsson.
12.00. Att skriva tillsammans. Deckarduon Mohlin & Nyström skrev en deckare ihop redan som tioåringar. 25 år senare tog de upp tråden – och gjorde succé. Här ger Peter Mohlin och Peter Nyström grundläggande råd för den som vill skriva en kriminalroman – och förklarar varför två hjärnor tänker bättre än en.
12.40. Så blir din berättelse en bok. Alla böcker bör inte ges ut av de stora, kända förlagen. Skrivas chefredaktör Johanna Wiman berättar om olika vägar för att förverkliga bokdrömmen, och vad du själv kan göra för att nå ut till läsarna.
Dalslands deckardrottningar Frida Gråsjö och Kerstin Bergman om sina aktuella spänningsromaner ”Vatten över huvudet” och ”Ekarvet” i scensamtal med Yukiko Duke
Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.
Gunilla Lundgren om Nobel i Rinkeby och Tensta.
Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.
Lördag 29 juli, kl 8.30, Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost i Åmåls Stadshotells festsal med Marie Lundström 09.30
Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost på Åmåls stadshotell i Åmål.
Marie Lundström framträder och berättar om och läser ur sin aktuella roman ”Alla måste söderut”
Lördag 29 juli kl 10-18, Bokdagar i Dalsland i Gamla kyrkan i Åmål.
Tre scener med ett ljuvligt program att ta del av:
Patrik Lundberg i samtal med Yukiko Duke om sin aktuella bok Adoptionerna.
Ukraina och Ryssland - kvinnor, krig och motstånd - Lisa Bjurwald, författare till boken ”Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig” och Vera Efron, författare till ”I huvudet på Putin” i scensamtal med Joseph Knevel.
Lunchpaus.
Kommunpoeten, Dalslandsförfattaren Jimmy Alm, i scensamtal med Emilia Söelund.
Sveriges parallellsamhällen, om arbetarna som bär upp vårt land i det dolda – Liza Alexandrova-Zorina, författare till ”Imperiets barn” och Elinor Torp, författare till ”Rent åt helvete” i scensamtal med Lisa Bjurwald.
Första stora biografin om Harry Martinson – författaren till boken, Johan Svedjedal, i scensamtal med Paulina Helgeson från Litteraturbanken.
Karin Smirnoff i scensamtal med Yukiko Duke om Smirnoffs första del i Millenniumserien, ”Havsörnens skrik”.
Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.
Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.
På årets Bokdagarsöndag på Åmålstravet är Gunnar Wetterberg tillbaka i Dalsland och debuterar därmed på sommarens Bokdagar i Dalsland. I år blir det boktravarfika i samband med evenemanget.
I sin senaste bok följer Gunnar Wetterberg samspelet mellan församlingarna och deras herdar genom århundradena. Maktspråk varvas med innerlighet, tron formar människornas vardag och deras liv. Varför slog kristendomen igenom? Hur kunde kyrkan överleva Gustav Vasas plundringar? Vad betydde prästfruarna för kulturspridningen? Och var stod kyrkan i 1900-talets stora strider?
Boktravarfika serveras på Åmåls travrestaurang i Åmål.
Gunnar Wetterberg föreläser om sin aktuella bok ”Prästerna”.
Gunnar Wetterberg signerar sin bok vid Åmåls bokhandels signeringsbord.
Bägge dagarna kan du gå litterär tipspromenad, kika in i bibliotekets berättartält och bokbuss, pröva att slöjda i trä och svetsa saker relaterade till böcker och litteratur hos Not Quites Sloydtrukk, vara med på Bokdagars bokgympa och prova bokvikning och blackout poetry.
Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, bibliotekets berättartält
Författaren Eva Petrén från Dals Rostock berättar om och läser ur sina böcker ”Vad ska lilla nallen göra nu?”, ”Varför är stora apan så arg?” Och ”Får ekorren vara med?” (för små och stora barn från 0-100 år), bibliotekets berättartält.
Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, bibliotekets berättartält.
Sagostund med rungande rim! Författaren Frida Naemi Persson, uppvuxen i Ödskölt och Bengtsfors, berättar om och läser ur sina böcker "Alla våra vagnar!" och "Rysligt mysigt Halloween".
”Knutar och Spökeri med Alfons Åberg” med Comedy Art Theatre.