Vi är glada och stolta över att som sista författarsvit kunna hälsa Hannu Sarenström, Birgitta Rasmusson och Håkan Nesser välkomna till Bokdagarna 27-28 juli! Liksom samtalsledaren Mona Masri!

Trädgårdsinspiratören och TV-personligheten Hannu Sarenström bor på Kinnekulle i Västergötland. Där har han skapat en trädgård med en enastående växtsamling. Sedan Rimfrost och trädgårdsdrömmar kom ut 1997 har han fått stor uppmärksamhet i trädgårdssammanhang, press och tv. Nu återkommer han till Bokdagar i Dalsland. Följ i aktuella boken Hannus jordiga med Hannu Sarenström in i hans charmiga kök. Här djupdyker han i sommarens alla härligheter och trollar fram fantastiska måltider av allt det odlade. Från försommarens förväntansfulla tid, med sättpotatis, sparris och gratismat i form av ramslök, kirs och nässlor. Vidare till högsommarens soliga grönsaksland, mat med inspiration från många kontinenter men förenade av svensk sommar hett och milt, doftande och längtansfullt. Vi landar i den mogna sensommaren, det är skördefest och pumporna sväller. Rovor, svartkål och rostade kronärtskockor på glödbädd.
Inget ska fattas när Hannu bjuder till bords. Han är känd för sina vackra och inspirerande dukningar som även här ramar in maten. Välkommen till en fest för alla sinnen! Han har även skrivit flera kritikerrosade kokböcker, Hannus mat (2005), Vinterkalas (2006, kartonnage 2008) och Sommarkalas (2011).

Foto: Rickard L. Eriksson

”Att det ska bjudas något ätbart till kaffet är en svensk tradition”, säger Birgitta Rasmusson, känd från det populära tv-programmet Hela Sverige bakar, och som gästar Bokdagar i Dalsland för första gången.
Ända sedan Birgitta började på Ica Provkök på 1980-talet har hon arbetat med både bak- och kokböcker, framför allt med klassikern Sju sorters kakor. Och de traditionella bakverken har funnits med Birgitta ända sedan uppväxten på hemmagården i Ljungskile. De klassiska kafferepen är något Birgitta är uppväxt med och hon har förvaltat den kunskapen väl. I denna bok berättar hon om den unika svenska kaffetraditionen och vad som har hört den till genom decennierna: den lilla goda bullen, minst sju sorters småkakor och kronan på verket – tårtan. Här har hon valt ut sina absoluta favoriter – det finns över 50 bakverk att njuta av. Boken är en uppdaterad utgåva med tio helt nya recept. En del av recepten i Birgittas bästa kommer från hennes mammas och mosters ”vaxduksskrivböcker” och har aldrig publicerats tidigare. Dessutom bjuder Birgitta på sina bästa baktips. Välkommen på kafferep med dukat kaffebord och alla de härliga smakerna – en blandning av tradition och kakor i tiden!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vi har även äran och glädjen att få välkomna Håkan Nesser tillbaka till oss – och det med en bok som officiellt släpps först två veckor efter Bokdagar i Dalsland, men som alltså går att köpa och få signerad på årets Bokdagar!

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, Styckerskan från Lilla Burma, utkom i september 2012. 2013 utkom Levande och döda i Winsford och 2015 Elva dagar i Berlin. 
Nessers böcker har blivit översatta till ett tjugofemtal språk och legat till grund för tio filmer. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Om sommarens bok: Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen. Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången.

Foto: Caroline Andersson

Årets samtalsledare är Mona Masri. Hon är uppvuxen i Malmö, där hon fortfarande är bosatt. Masri är verksam på Sveriges Radios P1 och där varit programledare för exempelvis Hallå P3, OBS Magasin och Din gata 100,6 och medlem av redaktionen för radioprogrammet Tankesmedjan i P3. Med ett stort litteraturintresse medverkar hon även som bokkritiker i SR:s Lundströms bokradio och SVT-program som Gokväll.
Hon har skrivit krönikor i tidningar som Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Dagens Arena och Bang och under perioder verkat som kulturjournalist i Berlin och Los Angeles.

Foto: Mattias Ahlm

Klara sedan tidigare till Bokdagarna i juli är: Martina Haag, Mikael Niemi, Johanna Holmström, Mats Strandberg, Marie Göranzon, Stina Jofs, Sven Olov Karlsson, Baris Kayhan, Emma Knyckare, Sven Wollter och Balsam Karam. Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i juni, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.