DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS är instiftat för att årligen uppmärksamma ett författarskap eller ett litterärt verk med anknytning till Dalsland. Pristagare kan till exempel vara författare, översättare, utgivare eller illustratör. Bakom priset står Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank. Priset delades ut första gången år 2001. Priset kan inte sökas men alla får föreslå pristagare till juryn.
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2023 tilldelas Peter Mohlin & Peter Nyström
Juryns motivering: ”Dalslands Sparbanks litteraturpris 2023 tilldelas Åmålsbördiga Peter Mohlin och Peter Nyström. Genom skickligt samarbete har de placerat Dalsland med omnejd på den svenska deckarkartan. Med en skrivteknik som skapar liv och dramatik, i en värld av hemligheter och oväntade vändningar, leder de läsaren på jakt efter sanningen. Deras enastående förmåga att skapa spänning lockar hela tiden nya läsare såväl i Sverige som i över tjugo olika länder – hittills!”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2022 tilldelas Lilian Perme
Juryns motivering: ”Årets mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris har bokstavligen satt Dalsland på litteraturkartan. Lilian Perme är litteraturvetare och pedagog med en rad läroböcker, skrivarhandledningar och antologier på meritlistan, några av dem utgivna av Dalslands Skrivarförening, där hon varit ordförande och idag är styrelseledamot, särskilt aktiv i Mellerudsgruppen. Hon har belönats med Svenska Akademiens svensklärarpris och arbetat som universitetsadjunkt i litteraturvetenskap vid Högskolan Väst. Hon skrev 2019 en kritikerrosad, omfattande biografi om den orättvist bortglömda författaren Hilma Angered-Strandberg, i början av 1900-talet en av Sveriges mest lästa författare. Lilian Permes senaste bedrift är Litteraturkartan över Dalsland. Den är en digital karta över dalsländska författare och dalsländska litterära texter, och en del av ett pågående projekt inom Litteraturbanken.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2021 tilldelas Lars Åke Augustsson
Juryns motivering:
”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2021 går till en veteran bland dalslandsförfattare, Lars Åke Augustsson. Född och uppvuxen i Bengtsfors debuterade han redan 1969 med diktsamlingen Samhällskunskap. Det är en boktitel som kan sägas sammanfatta hela hans följande författarskap, en imponerande rad böcker och tidskriftsartiklar i alla genrer och format.
Samhällsengagemanget löper som en röd tråd genom dem alla. I alla sina böcker tar han ställning för den lilla människan och mot förtryck och maktmissbruk. Många handlar om människor, platser och händelser i det lilla landskapet Dalsland.
Lars Åke Augustsson uppfyller med råge alla kriterier för Dalslands Sparbanks Litteraturpris.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2020 tilldelas Malin Eriksson Sjögärd
Juryns motivering: ”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2020 går till Malin Eriksson, som skrivit över tjugo böcker om hästar och livet runt stallet, varmhjärtade och välskrivna böcker i den hästlitterära tradition hon omhuldar. Få genrer är så lästa och älskade. Generationer av barn och ungdomar har vuxit, och växer, upp med hästböcker. ’Det är dags börja ta unga tjejers och andra hästboksläsares läsning och liv på allvar’, står det i Hästmanifestet på bloggen barahastbocker, där Malin medverkar. Malin Eriksson får priset för sina böcker och för att hon synliggör och lyfter en litterär genre som varit både förbisedd och sedd över axeln.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2019 tilldelas Marianne Tufvesson
Juryns motivering: ”Att överföra litterära verk från ett språk till ett annat, med bibehållen kvalitet, kräver inte bara ingående kunskaper i de båda språken och öra för nyanser och skiftningar. Det kräver också ett mått av egen litterär begåvning, en förmåga att inte bara förmedla vad det står i texten, utan vad texten vill berätta.
Marianne Tufvesson har en lång rad kvalificerade översättningar av engelska och, framför allt franska, verk bakom sig, och 2018 mottog hon priset ”årets översättning” för sin översättning från franska av Édouard Louis ”Våldets historia”.
Vi är glada att kunna räkna in en av Sveriges främsta översättare i den dalsländska parnassen.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2018 tilldelas VICTOR ”VILLE” JOHANNESSON
Juryns motivering: ”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2018 går till Victor Ville Johannesson för hans debutbok Fan vad trist, Depressiva Döden. I det här bildbaserade dagboksformatet får vi följa konstnären Victor Ville Johannessons alter ego under ett år. Det är humor med en extrem svärta och den uppkom som ett sätt för författaren att hantera och bearbeta sin egen depression. Det är en bok om samhällets oförmåga att möta någon som inte orkar längre. Men det är också en bok fylld av svart humor av bästa märke. Han daltar varken med sin depression eller med läsaren. De träffsäkra aforismliknande dagboksanteckningarna och de uttrycksfulla bilderna, mest svartvita, ger djup och skärpa. Victor från Dals Långed får oss att sätta skrattet i halsen.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2017 tilldelas LIZA JOHANSSON
Juryns motivering: ”Liza Johansson är svampkonsulent och konstnär, med skogen som sin stora inspirationskälla. Hon har länge experimenterat med att använda svampar i sitt konstnärliga arbete och i sin bok släpper hon loss sin passion och experimentlusta och delar med sig av sin unika yrkeskunskap. Resultatet är en vacker, kunskapsrik och fängslande bok om ett ämne som lockar till eget experimenterande och nya, berikade och fördjupade svamputflykter.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2016 tilldelas TORSTEN WAHLUND
Juryns motivering till priset: ”En röst vi alla känner, en läsfrämjare som sprider den goda litteraturen till oräkneliga lyssnare och en inbiten sommardalslänning – Torsten Wahlund – får Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016. Han har förgyllt många Bokdagar i Dalsland med uppläsningar, både för vuxna och för barnen på Barnens Bokdagar. Med sina 100-tals ljudboksinläsningar når han ständigt nya grupper av läsare och skapar litteraturupplevelser i nya sammanhang.”
DALSLANDS SPARBANKS LITTERATURPRIS 2015 TILL SIGRID COMBÜCHEN
Det är en stor ära för oss att få tillkännage Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015. Priset, som tilldelas författarinnan Sigrid Combüchen, är en hyllning till två för oss viktiga kvinnor.
Sigrid Combüchen debuterade 1960 med romanen Ett rumsrent sällskap. Fick sitt stora genombrott 1988 med den historiska romanen Byron. Sigrid Combüchen är hyllad och flerfaldigt prisbelönad, med bland andra Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2004, och Augustpriset för romanen Spill 2010. Nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 1989.
Hösten 2014 kom boken Den umbärliga som handlar om författaren och utrikeskorrespondenten Ida Bäckmann. Ida växte upp i Åmål i kvarteret där Dalslands Litteraturförening har sina lokaler. På så vis återkom Ida till sin ungdoms stad och hus och boken släpptes här i september 2014.
Juryns motivering till priset:
Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015 går till Sigrid Combüchen för hennes insiktsfulla, kärleksfulla och osentimentala biografi över Ida Bäckmann, Den umbärliga. Här lyfter hon ett kvinnoöde som berör oss på många plan och berikar vår litteratur genom att synliggöra en mångsidig och omstridd men orättvist bortglömd dalslandsförfattare. Genom sin bok om Ida Bäckmann är Sigrid Combüchen själv numera ett oumbärligt inslag i Dalslands litterära liv.
www.dalsbank.se
Foton och information www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/C/Sigrid-Combuchen/
Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2014 tilldelades Daniel Poohl
Fredag 1 augusti, under Bokdagarna 2014, tilldelades Daniel Poohl Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2014 på Kulturmagasinets scen av representant från Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank.
Författarens framträdande kan du se om du klickar här
Juryns motivering lyder: ”Daniel Poohl växte upp i Åsensbruk i Dalsland och det är därifrån han hämtat sina ord och sin kärlek till landskapet,skildrad i den självbiografiska romanen ”Som om vi hade glömt”. Daniels texter är starkt knutna till hans erfarenheter från att växa upp i en liten bruksort som går mot förändring från gamla brukstraditioner till segregation och tilltagande främlingsfientlighet. De berör och skakar om. Ett stycke svensk samtidshistoria som vi vill belöna med Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2014″.
Dalslands Litteraturpris 2013
Vi har äran att varje år dela ut Dalslands Litteraturpris. Detta år gick priset till Kristian Petri, regissör och författare från Dalsland aktuell med boken Pappansom släpptes i april.
Kristian Petri växte upp i Dalsland och har sedan rört sig brett, litterärt såväl som geografiskt. Som filmregissör är han bland annat känd för Guldbaggebelönade filmen Detaljer (2003). Författarkarriären började med barndomsskildringen Första Rummet (1988) och följdes av reseberättelser och två novellsamlingar. Nu är han aktuell med nya boken Pappan, vilken släpps i april.
”Den som får Dalslands Litteraturpris ska känna sig stolt, för det finns förvånansvärt många bra författare med dalslandsanknytning” säger Lena Grönlund ordförande i Dalslands Litteraturförening, som tillsammans med Dalslands Sparbank delar ut priset.
Juryns motivering lyder:
”Kristian Petri, Dalslandsfödd författare, kulturskribent och filmare, får Dalslands Litteraturpris 2013. I hans detaljskarpa noveller och reseberättelser finns både bredd och djup. Han har rest från Rävmarken i Dalsland till Borneos djungler och från ”Första rummet”, debutromanen om uppväxten, till faderns sista rum i ”Pappan” som skildrar hur livet sipprar bort i den svenska välfärden. En världsresenär med anteckningsboken ständigt till hands, genom världen och genom livet.”
Prisutdelning skedde på Baldersnäs Herrgård i Dals Långed den 10 maj kl 18. ´
Kristian Petri 070-940 08 55, mail: kristian.petri@b-reel.com
Pressfoto på Kristian Petr hittar du här
Peter Bergting – Dalslands Litteraturpristagare 2012
Varje år delas Dalslands Litteraturpris ut för att uppmärksamma ett författarskap eller ett litterärt verk med anknytning till Dalsland. I år går priset till författaren och illustratören Peter Bergting – en av Sveriges mest anlitade inom fantasygenren.
Bakom priset står Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank.
– Peter Bergting är en oerhört spännande person på den moderna litteraturarenan. Att han hanterar både författande och illustrerande ger en kreativ tyngd i skapandet och är inspirerande – för den yngre såväl som för den äldre publiken, säger Anita K Alexanderson, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland och en av jurymedlemmarna.
Så här lyder juryns motivering:
“Dalslands Litteraturpris 2012 går till Peter Bergting, fantasyförfattare, illustratör och
serietecknare, född i Åmål med pennan i hand. Han bjuder på hisnande äventyr i länder hemsökta av demoner och osaliga andar. Färden accelererar med draghjälp av både ord och bild. Det bubblar ur häxbrygden när den magiska portalen öppnas.
Nu har han kommit hem igen och skänker oss fantasy av bästa märke med ursprung i Dalsland!”
Det senaste året har Peter Bergting förutom bokomslag, radions julkalender och barnböcker gjort tre serieromaner med de internationellt erkända författarna Alex Irvine, Joe R Lansdale och Richard Morgan. Tidigare har han bland annat gjort serieromanen Gängkrig 145 med Jens Lapidus. 2011 utkom första romanen – Legenden om Morwhayle som blev en stor framgång. Del två utkommer sommaren 2012.
Prisutdelning under Bokdagar i Dalslands arrangemang Nordiska Novelldagen den 24 mars 2012 i Ed. För mer info och hela programmet se www.bokdagaridalsland.se.
Kontakt till pristagaren: Peter Bergting Tel: 0532-15328 mob: 0733 894 285, bergting@me.com
2011 / Ritwa Herjulfsdotter Juryns motivering Ritwa Herjulfsdotter är författare och folklivsforskare med ett särskilt intresse för kvinnors liv och traditionella kunskaper. I en rad skrifter om kvinnominnen, kloka gubbar och gummor, örtmedicin och folktro har hon kartlagt våra folkliga myter och mysterier.
Hennes dalsländska utsiktspunkt är hällristningsområdet i Tisselskog, med en stark stämning av mystik och uråldriga riter. Här, i den dalsländska myllan, har hon hämtat mycket av sina kunskaper och sitt intresse för människors föreställningsvärldar.
För sin dokumenterade forskning och för sina skrifter om en annan tids kvinnoliv i vårt landskap får Ritwa Herjulfsdotter Dalslands Litteraturpris 2011.
2010 / Peter Nilsson Juryns motivering Peter nilsson har sett och tolkat dalsland på sitt eget sätt; med utifrån- perspektiv och lite undrande. Är detta landskap möjligt?
Han har ryckt i osynlighetsmanteln och förgätmigej-mössan och visat oss en glimt av ett annat Dalsland.
I poesins pregnanta form och i novellens prosa, har han lyckats förmedla en bild av vårt landskap som känns både genomskådande och genuint engagerad.
För detta och för sina många insatser som litteraturspridare i landskapet tilldelas han dalslands litteraturpris 2010.
2009 / Gunder Andersson och Lena S Karlsson och Äventyret Dalsland Juryns motivering Äventyret Dalsland är en lysande beskrivning över landskapet Dalsland av idag. Med några få historiska bakgrunder skildras de människor och platser som gör landskapet till en levande bygd, så lockande att utforska.
2008 / Marcus Haraldsson Priset går till den kritikerrosade dalslandsjournalisten, författaren och fotografen Marcus Haraldsson från Steneby.
Juryns motivering lyder Marcus Haraldsson har med ungdomlig och avundsvärd äventyrslusta rest ut i vida världen och tagit sitt Dalsland med sig i bagaget. Hemma igen tar han oss med ut på sin resa i en engagerad och spännande berättelse i text och bild.
Marcus bok, En linje över Kina, bjuder läsarna på en hisnande färd och Dalsland har fått en ny spännande författare.
2007 / Kerstin Ljungqvist, Dals Rostock Juryns motivering Kerstin Ljungqvist har under flera år dokumenterat, odlat och föreläst om medicinalväxter. Hennes kulturhistoriska och konstnärliga arbete, som dokumenterats i boken Nyttans Växter, är en prestation. Hon skriver med den självklara känsla som en grundlig kunskap ger. Kerstins kärlek till naturen har gett Dalsland en ny litteraturpristagare.
2006 / Christine Falkenland Juryns motivering Christine Falkenland är en framstående skönlitterär författare som inspirerar den unga generationen med sin lyrik och prosa och genom modet att gå sin egen väg och utvecklas till den stilsäkra författare hon är idag.Grunden till hennes författarskap lades under uppväxtåren i Mellerud och vi är stolta över att få räkna Christine som en välkänd författare från Dalsland.
2005 / Hans-Erik Engqvist
2004 / Pia Hagmar Juryns motivering Pia Hagmars författarskap fångar upp och väcker läsglödje hos många barn och ungdomar och möjliggör en framtida nyfikenhet på litteraturens värld. Hennes böcker är ett strålande bevis på författarens förmåga att genom fantasi väcka och sprida läslust.
Pia Hagmars fleråriga författarskap med sina barn- och ungdomsböcker bidrar till att sätta landskapet Dalsland på Sveriges litterära karta, bland annat genom sina spännande böcker om Dalslandsdeckarna.
2003 / Furuhäll minnen från en folkpark av Nilsgunnar Elloz Elfstedt
”Dalslands vackraste bok” var det ursprungliga namnet på litteraturpriset som då tillägnades en utvald bok:
2002 / Georg Suttner av Eva Lissinger och Georg Suttner
2001 /Av solguld en krans, antologi Karl Karlsson av Maria Rygaard, Sune Eriksson och Lisbeth Claesson
Juryns motiveringen till priset: ”En röst vi alla känner, en läsfrämjare som sprider den goda litteraturen till oräkneliga lyssnare och en inbiten sommardalslänning – Torsten Wahlund – får Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016. Han har förgyllt många Bokdagar i Dalsland med uppläsningar, både för vuxna och för barnen på Barnens Bokdagar. Med sina 100-tals ljudboksinläsningar når han ständigt nya grupper av läsare och skapar litteraturupplevelser i nya sammanhang.”