Helgen 4-6 oktober blir Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål plats för ett dygns serieskapande när en handfull serietecknare intar huset för att anta utmaningen att rita oavbrutet i 24 timmar.

Yvette Gustafsson, som deltog med bokbord för Seriefrämjandets räkning på sommarens Bokdagar, återkommer i helgen, när Bokdagar i Dalsland och Nordiska Litteraturhuset i Åmål blir värd för världsomspännade evenemanget 24 hour Comics Day. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

24-timmarsserie, “24 Hour Comic” på engelska är ursprungligen en idé av Scott McCloud som en kreativ utmaning för sig själv, och kollegan Steve Bissette. Idén går i huvudsak ut på att, utan egentliga förberedelser, fullfölja en serie på 24 sidor (manus, skisser, tuschning etc.) från det att man börjat teckna. På svenska har även uttrycket maratonteckning använts.

24 hour comics day äger rum varje år sedan 2004 under första helgen i oktober och engagerar professionella tecknare och amatörer över hela världen. Evenemanget firar alltså tjugoårsjubileum i år och pågår i Sverige av tradition i de stora städerna och i år har evenemanget alltså nått Dalsland och Åmål tack vare Bokdagar i Dalslands samarbete med Seriefrämjandet, som drog igång under sommarens Bokdagar i Dalsland, med en programpunkt om att berätta världshistoria i serie- och bokform. Ett samarbete som nu utvecklas och fördjupas. I Åmål deltar fem professionella serietecknare i helgens evenemang. Bland dem Seriefrämjandets ordförande Miku Maria Gustavsson och Seriefrämjandets representant i Västra Götalandsregionen, Yvette Gustafsson.

Deltagarna kommer att få en guidning i Åmål och Nordiska Litteraturhuset av Bokdagar i Dalslands Victor Estby, som också kommer att vara värd för evenemanget och hjälpa till med förtäring och annat praktiskt, så att serieskaparna kan ägna sig åt just skapandet och utmaningen utan distraktioner.

På förmiddagen den 6 oktober går slutsignalen för utmaningen. 24 hour comics day i Åmål arrangeras av Seriefrämjandet i samarbete med Bokdagar i Dalsland, med stöd av Västra Götalandsregionen.

Seriefrämjandets ordförande Miku Maria Gustavsson, ledde en programpunkt om att berätta världshistoria i serie- och bokform under sommarens Bokdagar. I helgen deltar hon i 24 hour Comics Day i Åmål. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media