Vår verksamhetsledare, Victor Estby, belönas med Dalslandsmedaljen 2024. Medaljen utdelas årligen till ”personer/föreningar/organisationer som gjort landskapet framstående tjänster”. Det är en imponerande lista över medaljörer som på olika sätt bidragit till Dalslands rika historia och spännande utveckling under många decennier. Och samtidigt ger kunskap om vad som skapats och skapas i Dalsland för alla i landskapet att vara stolta över. Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare mottar den 111:e medaljen i ordningen, som inleddes 1960.
Så här lyder motiveringen: ”Victor Estby har på ett fantastiskt sätt tagit över stafettpinnen från grundarna av Bokdagar i Dalsland och utvecklat verksamheten inom Dalslands Litteraturförening till nya höjder. Med brett kontaktnät, entusiastiskt arbete och ett positivt omfamnande av alla som visar intresse för Bokdagar i Dalsland, har han utvecklat Bokdagar till en av Sveriges mest kända litteraturfestivaler.
Åmål har fått ett Nordiskt litteraturhus och det långvariga samarbetet med Forum för poesi och prosa har skapat möten mellan läsare och författare runt om i Dalsland. Ständigt lockar han hit såväl nya som etablerade, litterära storheter från hela Norden men sätter också ljuset på lokala författare och bidrar till Dalslands aktiva litterära liv.
Victor Estby är en verklig ambassadör för litteraturen, läsandet och Dalsland.”
Fler Bokdagaranknutna som hittills mottagit Dalslandsmedaljen är Bokdagar i Dalslands grundare Anita K Alexanderson, tidigare redaktören, numera redaktionsmedlemmen, för Dalslands Litteraturförenings medlemstidning Korpgluggen och författarna tillika mottagarna av Dalslands Litteraturpris: Pia Hagmar, Daniel Poohl och Hans-Erik Engqvist.
Dalslandsmedaljen instiftades av fyra föreningar verksamma i och för Dalsland; Dalslands Fornminnes- och hembygdsförbund, Dalslands Väl, Dalslands konstförening och Dalslands Turisttrafikförening. Syftet med föreningen Dalslands Väl var att arbeta för Dalslands utveckling. I en skrift ”Fakta om Dalsland” utgiven av föreningen 1960 står det bland annat att ”det är billigare att flytta industrier till Dalsland än att flytta dalslänningarna till andra orter.” Medlemmar var representanter för dalsländskt näringsliv och offentlig sektor. Initiativtagare till medaljen var ordföranden i Dalslands Väl, disponent Åke Anjou, Ödeborg tillika ordförande i Dalslands Väl.
Dalslands Väl har idag ingen verksamhet och har i arbetet med Dalslandsmedaljen ersatts av Dalslandskommunerna. De tre övriga stiftande föreningarna finns kvar och verkar inom respektive områden om än vad beträffar Turisttrafikföreningen i en annan form. Medaljen delas idag ut av en kommitté bestående av tre representanter för Dalslandskommunerna (och till dessa räknas också Vänersborg) och en representant från vardera Konstföreningen och Fornminnes- och Hembygdsföreningen.