Tack vare många starka författarskap, nya samarbeten, utökat antal utställare och medverkande, ett ökande engagemang lokalt, fler tillresta från hela Sverige och Norge publiken från hela Sverige och Norge, gäster på scenen från Tyskland, Finland, Norge och Litauen och fler scener kan Bokdagar i Dalsland nu konstatera att den stora litterära sommarfestivalen med samma namn slår ett rejält besöksrekord och nu för första gången passerar den magiska 5000-besökarnivån. Årets Bokdagar i Dalsland 24-27 juli kan räkna in totalt 5398 besökare.

Programpunkten ”Den fängslande lösningen” fyllde Gamla kyrkan i Åmål på Bokdagarlördagen. Foto: Ingemar Media

– Helt fantastiskt, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, Victor Estby. Vi når rekordsiffror trots att vi tvingats skära ner på delar av Bokdagarna. I år hade vi ingen författarfrukost och söndagens avslutning fick vi också skära bort, liksom det fina samarbetet med Tollebols kvarn. Det kräver sin organisation att samtidigt skära ner och ändå få responsen från besökare, medverkande och samarbetspartners att känslan är att Bokdagarna aldrig varit större, mer mångafacetterat och innehållsrikt. Det här är belöningen efter snart två slitsamma år. Vi ökar med över tio procent i medlemsantal också under festivalen. Vi närmar oss så smått 400 medlemmar, vilket också är rekord för oss. Så trots vissa extremt fyrkantiga och okunniga myndigheter kan vi se framtiden an med ny energi och tillförsikt, eftersom vi har folket med oss. Och det är ju alltid viktigast.

Bokdagar i Dalslands och Dalslands Litteraturförenings svåra ekonomiska situation på grund av nedskurna ersättningar från Åmåls kommun och statliga Kulturrådet under mer än ett år har uppmärksammats både lokalt och av riksmedia. Kanske har det också gjort att fler fått upp intresset för verksamheten och sommarens festival. Att sedan en tidigare sponsor till Dalslands poesipris angrep föreningen och ville försöka påverka dess konstnärliga innehåll har också blivit vida känt.

– Dessa saker har säkert också bidragit till att fler besökt oss i år, säger Victor Estby. Än så länge vinner det fria ordet. Och när det gör det vinner även Bokdagar i Dalsland.

Att Bokdagar i Dalsland även tar upp heta, aktuella samhällsfrågor – som Sveriges och Dalslands gemensamma hopp om fler fängelser – visade sig även det vara lyckat. 300 besökare på programpunkten ”Den fängslande lösningen” med Stig Bertilsson, Jacques Mwepu, Susanna Alakoski, Annica Carlsson Bergdahl och Victor Estby på lördagen i Gamla kyrkan var ett av de mest populära inslagen.

– Det är spännande och roligt att människor har ett sådant sug efter saker som berör deras liv och vardag, säger Victor Estby. Vår tanke var att det här samtalet skulle vara ett startskott för oss att lyfta ut olika frågor och samtal från slutna beslutsfattarrum till allmänheten och nu är vi än mer stärkta att fortsätta med det.